Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΗΜΑ


   Στις 20 Ιουλίου στην  Αττική διεκόπη η μετάδοση του αναλογικού τηλεοπτικού σήματος και περάσαμε στην τηλεοπτική εκπομπή με κωδικοποίηση MPEG4 αφού είχαμε δοκιμάσει  για μερικά χρόνια το MPEG2 της ΕΡΤ.

   Έχασαν όσοι είχαν αγορασει αποκωδικοποιητές MPEG2, για να βλέπουν τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ τα οποία τώρα έκλεισαν και ο εξοπλισμός τους χρησιμοποιείται για την αναμετάδοση των κρατικών καναλιών της Βρετανίας και της Γερμανίας. Με απλά λόγια από την θέση που πέρυσι έβλεπα κινηματογραφικές ταινίες στο CINE, τώρα παρακολουθώ την Deutsche Welle να ομιλεί για τους Έλληνες που αποφεύγουν την εργασία. Μεγάλοι χαμένοι όσοι προμηθεύτηκαν αξιόλογες τηλεοπτικές συσκευές πριν 3 – 4 χρόνια και τώρα ταλαιπωρούνται να προσαρμόσουν τους αποκωδικοποιητές MPEG4.

   Σε γενικές γραμμές οι αποκωδικοποιητές αυτοί χωρίζονται σε όσους έχουν έξοδο HDMI και SCART, και σε όσους έχουν μόνο SCART. Οι περισσότεροι έχουν μικρό μέγεθος, υπερθερμαίνονται, έχουν περιορισμένες δυνατότητες να συνδεθούν με άλλες συσκευές, τα τηλεχειριστήρια τους είναι πολύ μικρά και πρέπει να σημαδεύουν ακριβώς για να στείλουν το σήμα.

   Προσωπικά προτίμησα τον αποκωδικοποιητή της GRUNDIG που έχει ικανοποιητικό μέγεθος, πολλές εξόδους, συνιστώσες, οπτική ήχου και λοιπά, εξωτερικό τροφοδοτικό, καλό τηλεχειριστήριο. Τον σύνδεσα με συσκευή εγγραφής σκληρού δίσκου και DVD της PHILIPS, που αποκωδικοποιεί MPEG2.

   Όλοι οι αποκωδικοποιητές της αγοράς είναι φορτωμένοι με το ίδιο μενού έτσι η εγκατάσταση τους είναι απλή. Νομίζω μια συνηθισμένη εγκατάσταση θέλει στην αρχή να δώσεις «με LCN» και «LCN κλειστό». Στο τέλος απαιτείται μια μικρή προσπάθεια για την μετακίνηση των καναλιών.

   Κάτι άλλο που διαπίστωσα με τις εγκαταστάσεις που έκανα, ήταν ότι με το ψηφιακό σήμα σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητη η κεραία. Είκοσι εκατοστά από το κεντρικό σύρμα του ομοαξονικού καλωδίου των 75 Ohm, είναι αρκετά για να λάβουν και 32 κανάλια της Αττικής. Παρ’ όλα αυτά μέσα σε όλο αυτό το πανηγύρι πουλήθηκαν και πολλές κεραίες. Κάποιες από αυτές ήταν και «ψηφιακές»!

Καλή επιλογή ο δέκτης της ΑΚΑΙ.

Και η κεραία του ΑΚΑΙ.
Στο γραφείο του Βασίλη, τηλεόραση και PC Monitor της SAMSUNG με ενσωματωμένο MPEG4.

Και η κεραία της SAMSUNG.

Ένα απλό σύρμα στην F & U αρκεί.
Τελικά προτίμησα αυτή τη λύση.
Η SAMSUNG της κ. Δώρας και του κ. Μάνου με τον αποκωδικοποιητή της CRYSTAL AUDIO. Eξαιρετική εικόνα με HDMI.
Και αυτός o αποκωδικοποιητήw αρκείται σε ένα απλό σύρμα.
Το σύστημα της Μαρίας και της Σταυρούλας.

Ο αξιόλογος δέκτης DVB-T της GRUNDIG.

Επαρκείς έξοδοι στο πίσω μέρος του.

Το τηλεχειριστήριο GRUNDIG.


Και ένα ενδιαφέρον σημείωμα για το ψηφιακό μέρισμα που δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου