Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

Η ΕΡΤ ΣΤΑ ΜΕΣΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΧΕΑ ΚΥΜΑΤΑ……καλύπτει ραδιοφωνικά την Ελλάδα και τον κόσμο,  αλλά οι εργαζόμενοι σε αυτήν δημοσιογράφοι, το αγνοούν.    Σχεδόν δύο μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ από την κυβέρνηση, οι εκπομπές ραδιόφωνου συνεχίζουν να γίνονται από το προσωπικό της εταιρείας ή τουλάχιστον από ένα μέρος του.

    Ο βασικός πομπός από τον οποίο γίνεται η εκπομπή του ραδιοφωνικού σήματος είναι αυτός από τον Άγιο Στέφανο της Αττικής, με συχνότητα 729 KHz. Έχει εξαιρετικό σήμα και έχει ακουστεί σε πολλά μακρινά μέρη του κόσμου.

    Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου των δύο περίπου μηνών ο σταθμός μεταδίδει κάθε μια ή δύο ώρες κάποιο από τα γνωστά προγράμματα του και ανάλογα με το ποιοι είναι οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί αλλάζει και η αναγγελία του προγράμματος της ΕΡΤ.

     Διαδοχικά, το πρωί αρχίζει ως «Πρώτο Πρόγραμμα» με ενημερωτικά θέματα, το μεσημέρι συνεχίζει ως «Δεύτερο Πρόγραμμα» συνήθως με τον Σιδερή Πρίντεζη και αργότερα με τον Νίκο Αϊβαλή, ενώ στο τέλος της ημέρας ακούγεται το σήμα του «Τρίτου Προγράμματος» και ακολουθεί συναυλία κλασσικής μουσικής. Μετά τις 12 το βράδυ ακολουθεί η αναγγελία της «Φωνής της Ελλάδος» με τον Γιώργο Παπαζαχαρίου. Αργότερα μετά το σήμα του «Κόσμος – 93,6» βάζει την μουσική του,ο Γιάννης Σπυρόπουλος – Μπαχ. Ενδιάμεσα υπάρχει και το Αθλητικό πρόγραμμα ως «ΕΡΑ – ΣΠΟΡ». Άλλες φορές, απλώς ακούγεται το γνωστό «Δίκτυο Ελληνικής Ραδιοφωνίας».

     Όλα αυτά από τους 729 KHz αλλά και από τους παρακάτω τοπικούς σταθμούς μεσαίων κυμάτων της ΕΡΑ.
             1.008 KHz, Κέρκυρα.
             1.260 KHz, Ρόδος.
             1.404 KHz, Κομοτηνή.
             1.512 KHz, Χανιά.
     Πολλές φορές οι τέσσερις αυτοί σταθμοί εκπέμπουν ξεχωριστά τοπικά προγράμματα, κυρίως το πρωί ή αργά το βράδυ.

     Τα πρωινά για παράδειγμα η Κομοτηνή μεταδίδει τοπικό πολιτικό πρόγραμμα, τα Χανιά τα βράδια παίζουν ρεμπέτικα τραγούδια, η Κέρκυρα συζητήσεις με τοπικούς φορείς, ενώ η Αθήνα 729, έχει το κεντρικό πρόγραμμα.
Παράλληλα, είναι σε λειτουργία οι ισχυροί πομποί βραχέων κυμάτων, της Αυλίδας.
              7.450 KHz
              9.420 KHz
            15.630 KHz
     Από τις συχνότητες  αυτές αναμεταδίδεται το βασικό πρόγραμμα από τους 729, εκτός από κάποιες φορές που μεταδίδουν Ελληνικά τραγούδια, συχνά χωρίς να αναφέρεται η «ταυτότητα» σταθμού επί πολλή ώρα, δημιουργώντας έτσι απορίες στο διεθνές ακροατήριο. Μια πρωτοτυπία είναι ότι στην γνωστή «ταυτότητα» της ΕΡΤ, «Εδώ Αθήνα, Ακούτε την Φωνή της Ελλάδας», έχουν προστεθεί οι λέξεις «η Φωνή της Ελευθερίας».
      Παρόμοιες υπερβολές έχουν γίνει αυτό το διάστημα, στα ονόματα της ΕΡΤ, αφού ακούγονται τίτλοι όπως «Ελεύθερη Ελληνική Ραδιοφωνία» ή «Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Ελληνικό Ραδιόφωνο».

Όπως και να έχουν τα πράγματα, πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον Ελληνικό ραδιοφωνικό καλοκαίρι, μια και άλλες χρονιές με το ζόρι ακούγαμε ένα πεντάλεπτο δελτίο ειδήσεων. Έτσι, την Κυριακή 4/8/2013, οι Σ. Πρίντεζης και Ν. Αϊβαλής παρουσίασαν ένα από τα καλύτερα αφιερώματα στον Μ. Χατζιδάκι που έχουν γίνει ποτέ. Την Τρίτη 7/8/2013, η Αγνή Στρουμπούλη και ο καλεσμένος της Θοδωρής Κοντάρας παρουσίασαν με καταπληκτικό τρόπο τα λαογραφικά της Νέας Ερυθραίας. Να προσθέσω τις εξαιρετικές εκπομπές της Θέσιας Παναγιώτου με ρεμπέτικα τραγούδια.

      Πολύ καλές εκπομπές υψηλής ποιότητας, που δεν μπορούν να συγκριθούν με την ανοησία των εμπορικών σταθμών FM. Ίσως αυτό είναι ένα στοιχείο που η κυβέρνηση δεν υπολόγισε, όπως επίσης και την συναισθηματική ταύτιση μερίδας του κόσμου με την ΕΡΤ. Ότι δηλαδή, ο «τσοπανάκος» από τα μεσαία ή τα βραχέα κύματα, αποτελεί επίδειξη σημαίας και εθνικής ταυτότητας. Είναι κάτι που ίσως και κάποιοι  εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν έχουν κατανοήσει λόγω των αγκυλώσεων που προέκυψαν από τις ιδέες που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, 9/8/2013 έγινε προσπάθεια από την κυβέρνηση να κλείσουν πομποί της ΕΡΤ στην Μυτιλήνη. Οι κυρίες της μεσημβρινής ραδιοεφημερίδας ανέφεραν ότι σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία θα κυριαρχήσει στα ραδιοκύματα του Ανατολικού Αιγαίου. Όμως η μια εξ΄ αυτών έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν μιλάει «εθνικιστικά», αναιρώντας την προηγούμενη επιχειρηματολογία. Όπως φαίνεται τόσα χρόνια εθνικού εξευτελισμού δεν είναι αρκετά, άρα οι κυβερνώντες έχουν ακόμη πολλά περιθώρια να συνεχίσουν το έργο τους, έως ότου όλοι να καταλάβουμε ότι υπάρχει δημόσιο συμφέρον, λαϊκή κυριαρχία και θέληση να ζήσουμε αποφασίζοντας εμείς για το μέλλον μας. 

    Ένα ακόμη προφανές συμπέρασμα είναι ότι ακόμη και τώρα οι παραγωγοί και δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, αγνοούν τις συχνότητες μεσαίων και βραχέων κυμάτων, δεν τις προβάλουν, παρότι είναι οι πλέον αξιόπιστες και καλύπτουν όλη την χώρα. Μόνο τις θέσεις εργασίας των τεχνικών που απασχολούνται να είχαν σκεφθεί θα επιδείκνυαν σοβαρότητα και θα σταματούσαν την υπερπροβολή του φθηνού ίντερνετ.


Ο Ραδιοακροατής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου