Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

RADIO SWEDEN INTERNATIONAL


Τους τελευταίους επτά μήνες η Σουηδική Ραδιοφωνία, (SR), δεν εκπέμπει πλέον με σήμα ΑΜ. Οι εκπομπές στα μεσαία και τα βραχέα κύματα της δημόσιας ραδιοφωνίας σταμάτησαν προς όφελος των εκπομπών FM. Έτσι, οι γνωστές συχνότητες 1179 KHz και 6065 KHz που αποτελούσαν σημαία της χώρας στις ραδιοφωνικές μπάντες, σίγησαν μετά από πολλά χρόνια παρουσίας. Οι εγκαταστάσεις εκπομπής στο  Hörby εγκατελήφθησαν, οι ιστοί κατεστράφησαν, και οι πομποί λέγεται ότι θα δοθούν σε χώρα της Αφρικής.

Τοπογραφικό της εγκατάστασης των κεραιών.

Η εμβέλεια του σταθμού στον παγκόσμιο χάρτη.

Το κέντρο εκπομπής στο Hörby.

Η κεραία – κουρτίνα (1983 ?).

Κάρτα QSL, απαντητική της λήψης του σταθμού στην Αθήνα, που παρουσιάζει την παραπάνω κεραία.

Το πίσω μέρος της ίδιας κάρτας , με τις σχετικές πληροφορίες.

Απρίλιος 2011. Το τέλος. Οι θλιβερές στιγμές της κατεδάφισης των ιστών των κεραιών, στις φωτογραφίες που ακολουθούν. Πρόκειται για στιγμιότυπα που βρέθηκαν στον  «σωλήνα».



 

Η λογαριθμική περιοδική κεραία στο έδαφος, για παλιοσίδερα.


Στο παρακάτω σημείωμα ενός Σουηδού που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο (μετάφραση από την Σουηδική γλώσσα με μηχανή), δίνεται η εξήγηση για την αρχή και το τέλος αυτής της περιπέτειας, τόσο για τους Σουηδούς, όσο και για εμάς.

«Σε ευχαριστώ Hörby. Σε ευχαριστώ για την προσφορά σου, στους Σουηδούς που ζουν σε όλο τον κόσμο, δίνοντας τους την ευκαιρία να παραμένουν ενήμεροι σχετικά με το τι συμβαίνει στην πατρίδα, πολύ πριν από το διαδίκτυο. Σε ευχαριστώ γιατί ήσουν η φωνή της Αδέσμευτης Σουηδίας σε διαφορετικές γλώσσες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σε ευχαριστώ για εκείνες τις στιγμές που ήσουν η μόνη ελπίδα και σανίδα σωτηρίας για Σουηδούς ομήρους και θύματα φυσικών καταστροφών ανά τον κόσμο. Και τέλος, σε ευχαριστώ που μου έδωσες το ενδιαφέρον για τα ηλεκτρονικά και τις ραδιοφωνικές τεχνολογίες.   Αναπαύσου εν ειρήνη.   Τέντυ»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου