Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΟΜΠΟΙ ΜΕΣΑΙΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ


   Μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ σίγησαν πέντε βασικές Ελληνικές φωνές στα μεσαία κύματα.

  981  kHz   Αττική200KW.
1080  kHz  Ορεστιάδα,  Έβρος, 10KW.
1044  kHz  Περαία,  Θεσσαλονίκη,  150KW.
1179  kHz  Μάλγαρα,  Θεσσαλονίκη,  100KW.
1314  kHz  Τρίπολη, Πελοπόννησος,  10KW.

   Οι «υπεύθυνοι» της ΕΡΤ χαρακτηρίζουν τους πομπούς ενεργοβόρους αλλά όπως προκύπτει από δυο ανακοινώσεις – σχόλια συνεργατών της ΕΡΤ, ουδέποτε έγιναν μετρήσεις ακροαματικότητας ή μελέτες σκοπιμότητας των συχνοτήτων αυτών. Μερικές από αυτές τις συχνότητες ήδη καλύφθηκαν από Έλληνες πειρατές ή στην χειρότερη περίπτωση μεταδίδουν ανενόχλητα τα ραδιοφωνικά προγράμματα γειτονικών χωρών.

   Ακολουθούν σχόλια συνεργατών των τοπικών σταθμών Τριπόλεως και Ορεστιάδος:

Σήμερα 23 Φεβρουαρίου 2012 – ημέρα γενεθλίων για την Ελληνική τηλεόραση - στις 13.00 το μεσημέρι «σίγησε» ο πομπός των Μεσαίων κυμάτων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης, που εξέπεμπε ανελλιπώς εδώ και 44 χρόνια από τους 1314 χιλιοκύκλους και κάλυπτε ορεινές κυρίως περιοχές των Δήμων Γορτυνίας, Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας.
Η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ για την κατάργηση του συγκεκριμένου πομπού αφήνει χωρίς ενημέρωση και ψυχαγωγία τους ακροατές των παραπάνω περιοχών που λόγω των ορεινών όγκων του Μαινάλου και του Πάρνωνα δεν είχαν τη δυνατότητα να λαμβάνουν το σήμα της ΕΡΑ Τρίπολης μέσω των FM.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Τρίπολης σεβόμενοι τις ακροάτριες και τους ακροατές που εδώ και χρόνια τη στηρίζουν, θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς τη διοίκηση της ΕΡΤ ώστε να καλυφθεί το κενό που αφήνει η συγκεκριμένη απόφαση.
Πέγκη Μπρούσαλη

“Σίγησε” σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, ο πομπός των μεσαίων της Ε. ΡΑ Νέας Ορεστιάδας, ο οποίος εξέπεμπε από τον Ιούλιο του 1965, αρχικά με ισχύ 1 KWatt και από το 1970 με 10 Kw. Για 47 χρόνια, η συχνότητα των 1080 χιλιοκύκλων, που ξεπερνούσε τα ελληνικά σύνορα και ακουγόταν σε Τουρκία και Βουλγαρία, αποτελούσε μόνιμη συντροφιά ενημέρωσης, πολιτισμού και διασκέδασης για ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Ακόμη και με τη λειτουργία των δύο πομπών FM, ένα μεγάλο τμήμα του β. Έβρου, κυρίως στην περιοχή του Τριγώνου, την οποία το σήμα των FM δεν καλύπτει, «άκουγε» την Ε. ΡΑ. από τα μεσαία κύματα. Ο πομπός των μεσαίων “έκλεισε” μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ, που ελήφθη την περασμένη Τρίτη, για τη “διακοπή λειτουργίας 11 ενεργοβόρων πομπών μεσαίων κυμάτων της Ε. ΡΑ”, ενώ με την ίδια απόφαση διατηρούνται και συνεχίζουν τη λειτουργία τους 9 παρόμοιοι πομποί.
Συντάκτης: Βασίλης Πρεμίδης - Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012


   Ένα δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας της 26ης Μαΐου 2011 μας προϊδεάζει για τους πραγματικούς στόχους της διακοπής των εκπομπών και του «εξορθολογισμού» που καθημερινά εξαγγέλλεται. Πρόκειται για τα οικόπεδα των εγκαταστάσεων που εγκαταλείπονται:

    Σήμερα η ΕΡΤ διαθέτει εγκαταστάσεις στη Μεσογείων, στην Κατεχάκη και άλλη μία σε Ρηγίλλης-Μουρούζη, που αποτελούν τις βασικές κτηριακές της υποδομές στην Αθήνα. Αν πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση σε ένα κτηριακό συγκρότημα, όμως, θα απελευθερωθούν χώροι πολύ μεγάλης εμπορικής αξίας είτε στην Αγία Παρασκευή είτε στην Κατεχάκη, ενώ σκέψεις υπάρχουν και για απελευθέρωση του χώρου στη Ρηγίλλης και μετεγκατάσταση. 

    Η ΕΡΤ διαθέτει οικόπεδο-φιλέτο (30-32 στρέμματα εντός σχεδίου) σε Παλλήνη-Γεράκα (ο παλιός λόφος της κεραίας που δεν χρησιμοποιείται) αλλά και στον Αγιο Στέφανο Αττικής, που συνολικά εκτιμάται ότι η αξία τους ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ. Διαθέτει επίσης εκτάσεις σε Αυλίδα (1.200 στρ. αγροτικά εκτός σχεδίου), Μέγαρα, Ρόδο, Κέρκυρα και Κρήτη αξίας άνω των 35 εκατ. ευρώ. Ακίνητα ιδιαίτερης αξίας έχει η ΕΡΤ στη Θεσσαλία αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στη λεωφόρο Στρατού (παλιές εγκαταστάσεις ΕΡΤ-3), στην Περαία, τη Θέρμη κ.α. με τη συνολική τους αξία να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ. 
 Συντάκτης: Σωτήρης Μανιάτης

Η ιδανική θέση της Περαίας για εκπομπές στα μεσαία και τα βραχέα κύματα, από αεροφωτογραφία.
Οι ιστοί των κεραιών.

ΑΜ 1044 KHz: Ηχογραφώντας στην Αττική την εκπομπή του  Αλέξανδρου Τριανταφύλλου «Ξημερώνει μια άλλη μέρα»


ΑΜ 1314 KHz: Γεμάτο, καθαρό σήμα από την Τρίπολη στην Νέα Μάκρη το καλοκαίρι του 2011.   Με την εξέλιξη αυτή, βλέπουμε και στον τομέα της ραδιοφωνίας, την πραγματική  εφαρμογή της πολιτικής για «λιγότερο κράτος και μεταρρυθμίσεις», που αντιστοιχεί όμως σε υποστολή σημαίας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Η Ελλάδα έχει πλέον, πιο αδύναμη φωνή και οι γείτονες ισχυρότερη.

Πομπός μεσαίων κυμάτων, από το μικρό μουσείο της ΕΡΤ.


SUMMARY
ERT closed down 13 AM transmitters and plans to sell the transmitting sites. The implementation of “ambitious reforms and less state policies” includes less public radio too.

 1. IOANNINA         765 kHz
 2. LARISSA           945 kHz
 3. IRAKLIO            954 kHz
 4. ATTIKI               981 kHz
 5. PERAIA            1044 kHz
 6. ORESTIADA    1080 kHz
 7. MALGARA       1179 kHz
 8. TRIPOLIS         1314 kHz
 9. PYRGOS          1350 kHz
10. VOLOS            1485 kHz
11. SERRES          1584 kHz
12. KAVALA          1602 kHz
13. KOZANI           1602 kHz

On the 23rd of February 2012 most of the transmitters listed above signed off. Some of them were already inactive.


UPDATE SEE ALSO :ERA SPORT 981 kHz
                                     ERA TRIPOLI
                                     ERT 3, THESSALONIKI 1179kHz

1 σχόλιο:

  1. Ε.ΡΑ ΣΠΟΡ ΣΤΟΥΣ 981 ΑΜ (200 KW) ΑΠΟ BOYNO MEΓΑΡΩΝ
    9.58 FM ΣΤΟΥΣ 1179 ΑΜ (100 KW) ΑΠΟ ΜΑΛΓΑΡΑ
    Ε.ΡΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 1314 ΑΜ (50 KW) ΑΠΟ ΔΟΛΙΑΝΑ
    ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή